A köröm kozmetikája az időszámítás előtti harmadik évezredig vezethető vissza.

A manikűr kíméletes módszere az 1830-as évektől vette kezdetét, amikor Párizsban egy Sitté nevű doktor rózsafa pálcikát alkalmazott a körömbőr kezelésére.

A körömlakk feltatálása Charles Revlonhoz, a Revlon cég alapítójához fűződik.
Az első műkörmöt egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. A műkörmök ideje az 1950-es években érkezett el Hollywoodba.

Az akril technika az 1970-es évekből származik, a zselé megjelenése 1984-ben volt.

Magyarországon az 1980-as évektől indult a műkörömkészítés.

Kézápolás

Teljes kézápolásnak a kéz és az alkar együttes ápolását nevezzük.

A manikűr feladata:

  • a természetes köröm rövidítése, formálása, esztétikussá tétele a vendég igénye szerint,
  • az elhalt, elszarusodott bőr eltávolítása bőroldóval vagy bőrvágó ollóval,
  • frissítő masszázs alkalmazása, krémek, olajok használata,
  • a természetes köröm díszítése lakkozással vagy géllakkozással.

Két féle manikűrözési technika létezik:

  • klasszikus vagy hagyományos manikűr (körömbőr eltávolítása ollóval) és
  • francia manikűr (körömbőr eltávolítása bőroldó folyadékkal).

A manikűr kizáró tényezői:

  • gennyes, gyulladt körömbőr
  • vírus, baktérium okozta fertőzés.

Műköröm

A műköröm készítés célja a természetes köröm megerősítése, hosszabbítása illetve esztétikusabbá tétele kézen és/vagy lábon egyaránt.

A köröm növekedése a rajta lévő műkörömmel együtt előretolódik, így hátul a körömsánc és a műköröm között “mélyedés” látszik. Ezt a “mélyedést” (lenövést) 3-5 hetente ajánlott feltölteni.

Díszítése történhet:

  • lakkozással,
  • beépített díszekkel (pl.: csillámok, fóliák, kagylók),
  • színes zselével,
  • géllakozással.

A műköröm készítés kizáró tényezői:

  • beteg köröm,
  • közvetlen klasszikus manikűr után 1 hétig,
  • hideg és nyirkos kéz,
  • vírusos fertőzés a bőrön.

Lábápolás

Lábápolásra korhatár nélkül, de általában a kor előrehaladtával fokozottan, mindannyiunknak szüksége lehet. Főleg szépségápolási, részben egészségügyi szolgáltatás, szükségességét valamilyen probléma, illetve az igényszint határozza meg.

Menete:

  • bőrkeményedés eltávolítása (ujjak, talp és sarok),
  • köröm kezelése (rövidítés, körömbőr tisztítás),
  • frissítő masszázs alkalmazása, krémek, olajok használata,
  • a természetes köröm díszítése.

A pedikűr kizáró tényezői:

  • gennyes, gyulladt köröm vagy bőr
  • lázas állapot
  • fertőző betegségek: vírus (pl.: AIDS, hepatitis vagy influenza) vagy baktérium (pl.: TBC, szalmonella) által
  • a bőr fertőző betegségei: vírus (pl.: bárányhimlő, szemölcs, herpesz), baktérium (pl.: orbánc, ótvar, szőrtüszőgyulladás) vagy gomba által.
  • állati kórokozók által előforduló fertőzések (pl.: tetű, rüh).

Pakolások alkalmazása

Kéz- és lábápolásnál pakolásokat igény szerint bőrre és körömre egyaránt használhatunk.

Kéz- és lábkozmetika “1 lépésben”

Regeneráló (Holt-tengeri) bőrradírozás, melynek használata segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, felfedve az alatta található friss réteget ahol a bőr puha és sima.

Iszappakolás kézre illetve lábra

A Holt-tengeri iszap természetes nyomelemek koncentrációját tartalmazza, amelyek fontos szerepet játszanak a bőrsejtek regenerálásában. Finomítja a ráncokat, a bőr láthatóan egészségesebbé és fiatalosabbá válik. (Természetes segítség bőrkiütésekre, különböző bőrhibákra, ekcémára és bőrfertőzésre.

Bőrradírozást követően felvisszük a Holt-tengeri iszapot, melynek hatóideje 20 perc.

Parafinpakolás

Kíválóan alkalmas a kéz és láb kozmetikai kezelésére, mivel a szaunához hasonlóan fokozza a vérkeringést, tágítja a bőr pórusát, és lehetővé teszi a bőrtápláló hidratáló krémek tökéletes felszívódását. Így a durva, száraz bőr a kezelés hatására rugalmassá, friss és egészséges kinézetűvé válik.

Bőrradírozást követő krémezés után a kéz, láb bemerítése a parafinba. Hatóideje: 10-20 perc.

A parafin nem alkalmazható:

  • szemölcsre, kiütésekre,
  • sebre,
  • gyulladt bőrfelületre,
  • végtagok érzékenysége esetén,
  • érrendszeri megbetegedéseknél,
  • cukorbetegség esetén és
  • parafinérzékenység esetén.